PowerSHAPE pentru Matriteri

PowerShape

PowerSHAPE este un software de modelare pentru proiectarea şi producerea formelor complexe, de modelare pentru producţie (este vorba de noul concept modelling for manufacture) puternic dar în acelaşi timp usor de utilizat, ceea ce înseamnă că atât utilizatorii ocazionali cât şi cei experinentaţi vor deveni foarte repede eficienţi, ducând astfel la reducerea timpului şi a cheltuielilor pentru cursuri de pregătire cât şi la o cale mai economică de la modelare la producţie. Delcam a reuşit să realizeze cel mai puternic şi flexibil sistem de modelare hibrid existent în momentul de faţă pe piaţă, ce ofera utilizatorului atât avantajele modelorului de solide cât şi cel al modelorului de suprafeţe pentru proiectare. Cu aceasta combinaţie de putere şi usurinţă în utilizare, PowerSHAPE reprezintă o soluţie CAD ideală pentru firmele ce proiectează şi produc elemente complexe.

Cu ajutorul PowerSHAPE utilizatorii pot prelua şi proiecte dezvoltate cu alte sisteme de modelare şi, folosind instrumente sofisticate de creare a suprafetei (crearea suprafeţelor din curbe sau modificarea dinamică a suprafeţei), pot adăuga elemente complexe proiectului iniţial precum racordări sau suprafeţe de separaţie absolut necesare unei maşinări fără probleme.

Filosofia care stă la baza PowerSHAPE este “simplu de creat, uşor de modificat”. Interfaţa grafică modernă (stil Windows) face ca sistemul să fie uşor de învăţat şi de folosit, ea foloseşte doar icon-uri şi afişează o descriere când un icon este selectat. Facând click de două ori pe un obiect va apare fereastra asociată cu modificările care se pot efectua asupra obietului respectv. Comenzile care nu pot fi folosite sunt automat dezactivate pentru a uşura munca utilizatorului. Sunt disponibile funcţii “drag and drop” şi număr nelimitat de undo. Cursorul inteligent îmbunătăţeşte rapiditatea în lucru şi reduce necesitatea de a crea geometrii constructive.

O facilitate importantă este editarea orientată obiect (spre deosebire de alte programe CAD). Aceasta înseamnă că utilizatorul selectează întâi obiectul de editat şi apoi alege operaţia care trebuie efectuată asupra acestuia. În acest mod se reduce numărul de opţiuni disponibile la un moment dat, ajutând astfel ca PowerSHAPE să fie mai uşor şi mai rapid de utilizat.

Obiectele pot fi modificate dimanic şi aduse la forma şi dimensiunile dorite, pot fi mutate într-o nouă poziţie cu ajutorul mouse-ului sau copiate (apăsând tasta CTRL în timp ce mutăm obiectul pe ecran). Deasemeni putem muta sau copia obiecte între diferite modele prin clipboard. În orice moment pot fi deschise simultan oricâte fişiere iar pentru fiecare piesă se pot deschide oricâte ferestre.

În concluzie PowerSHAPE este impresionant, uşor de folosit, puternic, rapid, asociativ, feature-based, modelor hibrid de suprafeţe şi solizi. Prototipurile pot fi modelate, randate obţinând imagini foto realistice şi dimensionate. El este un excelent creator de suprafeţe, editor, puternic în racordări şi este tolerant cu datele incorecte. Cu suport pentru nor de puncte şi modelare ansamble, PowerSHAPE devine şi mai puternic. DELCAM este unul dintre puţinii producători de software care dezvoltă modelorul lor propriu.

 Cele mai multe sisteme CAD 3D (atât modeloare de suprafete cât si de solide) sunt orientate mai mult spre proiectare decât spre maşinare, deci au tendinţa de a produce proiecte cu date incomplete de maşinare. PowerSHAPE este instrumentul ideal pentru matriţeri şi producători de scule care primesc proiecte din alte sisteme şi trebuie să le verifice şi să le completeze înainte de a crea fişierele pentru maşina cu comandă numerică. PowerSHAPE acceptă date în toate formatele standard şi are interfeţe directe pentru cele mai cunoscute sisteme CADCAM.

Combinarea dintre modelarea de solide şi cea de suprafeţe în PowerSHAPE face utilizatorul mult mai productiv într-o gamă largă de proiecte. De exemplu, multe matriţe de injecţie cu suprafeţe exterioare complexe, dar care au geometrii interioare simple cum ar fi bosaje şi nervuri. Chiar dacă modelorul de suprafeţe poate fi necesar pentru realizarea suprafeţelor vizibile, aceste geometrii interioare pot fi create mult mai rapid cu ajutorul modelorului de solide. Deasemenea, offsetul este mult mai uşor de realizat cu ajutorul modelorului de solide. Acesta este important pentru proiectanţi când generează suprafeţele interne din suprafeţele externe.

Oricând solidele pot fi construite dintr-un set de suprafeţe complexe. Spre deosebire de alte sisteme, PowerSHAPE nu cere ca suprafeţele să închidă un volum complet înainte de a genera solidul. Posibilitatea de a opera cu solide deschise permite ca un model parţial să poată fi testat dacă se potriveşte cu alte componente existente, sau poate fi folosit pentru generarea altor suprafeţe, înainte ca propria lui formă să fie finalizată.

Pentru matriţeri, modelarea solidă ca opţiune este apreciată când extrag cavitatea matriţei din placă şi când crează electrozi dintr-un model. Aceste două facilităţi sunt oferite de către Delcam Toolmaker şi Delcam Electrode, douăp module ce completează modelorul PowerSHAPE .

Delcam Electrode

Delcam Electrode permite crearea rapidă şi uşoară a electrozilor, întregul proces dispunând de un Wizard pentru a fi completat. Odată ce electrodul este completat, desenul 2D este generat automat, iar electrodul 3D poate fi exportat în PowerMILL pentru a putea fi prelucrat.

O caracteristică unică a Delcam Electrode este opţiunea de a acoperi zona unde electrodul va fi folosit, astfel încât PowerMILL nu va prelucra în ea, evitând duplicatul maşinare şi eroziune.

Delcam Moldmaker

Delcam Toolmaker ajută proiectanţii de matriţe de injecţie să producă ansamblul matriţei mult mai rapid şi eficient. Plecând de la modelul CAD ce urmează a fi produs, Delcam Toolmaker crează un ansamblu 3D de solizi, obţinând automat cavităţile matriţei, iar celelalte componente ale matriţei pot fi selectate dintr-o gamă largă de cataloage, Hasco, DME etc. În plus Delcam Toolmaker asistă proiectantul, filtrându-i componentele din catalog posibile şi sugerându-i dimensiunile apropiate.

Lista de componente este generată automat odată cu crearea matriţei, iar desenul 2D poate fi generat foarte uşor folosind PS-Draft. Plăcile din matriţă pot fi apoi exportate în PowerMILL , unde traseele de prelucrare sunt generate automat pentru tot ce înseamnă prelucrări în două axe.

Delcam Assembly

Modelarea asamblelor oferă designerilor sau echipelor de designeri posibilitatea de a crea modele virtuale complexe prin asamblarea tuturor componentelor modelului.

Delcam Drafting

Desenarea asociativă permite crearea unor desene tehnice detaliate direct de pe maşinare sau de pe modelul 3D. PS - Draft a fost dezvoltat pentru a oferi unelte complexe pentru desenare oferind suport pentru gruparea nivelelor, toleranţe de inginerie şi simboluri de maşinare.

» http://www.powershape.com/