PowerSHAPE pentru Designeri

PowerShape

PowerSHAPE este un software de modelare pentru proiectarea si producerea formelor complexe, de modelare pentru productie (este vorba de noul concept modelling for manufacture) puternic dar în acelasi timp usor de utilizat, ceea ce înseamna ca atât utilizatorii ocazionali cât si cei experinentati vor deveni foarte repede eficienti, ducând astfel la reducerea timpului si a cheltuielilor pentru cursuri de pregatire cât si la o cale mai economica de la modelare la productie. Delcam a reusit sa realizeze cel mai puternic si flexibil sistem de modelare hibrid existent în momentul de fata pe piata, ce ofera utilizatorului atât avantajele modelorului de solide cât si cel al modelorului de suprafete pentru proiectare. Cu aceasta combinatie de putere si usurinta în utilizare, PowerSHAPE reprezinta o solutie CAD ideala pentru firmele ce proiecteaza si produc elemente complexe.

Cu ajutorul PowerSHAPE utilizatorii pot prelua si proiecte dezvoltate cu alte sisteme de modelare si, folosind instrumente sofisticate de creare a suprafetei (crearea suprafetelor din curbe sau modificarea dinamica a suprafetei), pot adauga elemente complexe proiectului initial precum racordari sau suprafete de separatie absolut necesare unei masinari fara probleme.

Filosofia care stă la baza PowerSHAPE este “simplu de creat, uşor de modificat”. Interfaţa grafică modernă (stil Windows) face ca sistemul să fie uşor de învăţat şi folosit, ea utilizează doar icon-uri şi afişează o descriere când un icon este selectat. Facând click de două ori pe un obiect va apare fereastra asociată cu modificările care se pot efectua asupra obietului respectv. Comenzile care nu pot fi folosite sunt automat dezactivate pentru a uşura munca utilizatorului. Sunt disponibile funcţii “drag and drop” şi număr nelimitat de undo. Cursorul inteligent îmbunătăţeşte rapiditatea în lucru şi reduce necesitatea de a crea geometrii constructive.

O facilitate importantă este editarea orientată obiect (spre deosebire de alte programe CAD). Aceasta înseamnă că utilizatorul selectează întâi obiectul de editat şi apoi alege operaţia care trebuie efectuată asupra acestuia. În acest mod se reduce numărul de opţiuni disponibile la un moment dat, ajutând astfel ca PowerSHAPE să fie mai uşor şi mai rapid de utilizat.

Obiectele pot fi modificate dimanic şi aduse la forma şi dimensiunile dorite, pot fi mutate într-o nouă poziţie cu ajutorul mouse-ului sau copiate (apăsând tasta CTRL în timp ce mutăm obiectul pe ecran). Deasemeni putem muta sau copia obiecte între diferite modele prin clipboard. În orice moment pot fi deschise simultan oricâte fişiere iar pentru fiecare piesă se pot deschide oricâte ferestre.

În concluzie PowerSHAPE este impresionant, uşor de folosit, puternic, rapid, asociativ, feature-based, modelor hibrid de suprafeţe şi solizi. Prototipurile pot fi modelate, randate obţinând imagini foto realistice şi dimensionate. El este un excelent creator de suprafeţe, editor, puternic în racordări şi este tolerant cu datele incorecte. Cu suport pentru nor de puncte şi modelare ansamble, PowerSHAPE devine şi mai puternic. DELCAM este unul dintre puţinii producători de software care dezvoltă modelorul lor propriu.

 Cele mai multe sisteme CAD 3D (atât modeloare de suprafeţe cât şi de solide) sunt orientate mai mult spre proiectare decât spre maşinare, deci au tendinţa de a produce proiecte cu date incomplete de maşinare. PowerSHAPE este instrumentul ideal pentru matriţeri şi producători de scule care primesc proiecte din alte sisteme şi trebuie să le verifice şi să le completeze înainte de a crea fişierele pentru maşina cu comandă numerică. PowerSHAPE acceptă date în toate formatele standard şi are interfeţe directe pentru cele mai cunoscute sisteme CADCAM.

Combinarea dintre modelarea de solide şi cea de suprafeţe în PowerSHAPE face utilizatorul mult mai productiv într-o gamă largă de proiecte. De exemplu, multe matriţe de injecţie cu suprafeţe exterioare complexe, dar care au geometrii interioare simple cum ar fi bosaje şi nervuri. Chiar dacă modelorul de suprafeţe poate fi necesar pentru realizarea suprafeţelor vizibile, aceste geometrii interioare pot fi create mult mai rapid cu ajutorul modelorului de solide. Deasemenea, offsetul este mult mai uşor de realizat cu ajutorul modelorului de solide. Acesta este important pentru proiectanţi când generează suprafeţele interne din suprafeţele externe.

Oricând solidele pot fi construite dintr-un set de suprafeţe complexe. Spre deosebire de alte sisteme, PowerSHAPE nu cere ca suprafeţele să închidă un volum complet înainte de a genera solidul. Posibilitatea de a opera cu solide deschise permite ca un model parţial să poată fi testat dacă se potriveşte cu alte componente existente, sau poate fi folosit pentru generarea altor suprafeţe, înainte ca propria lui formă să fie finalizată.

Total Modelling

Total Modelling aduce împreună elemente ale soluţiei Power SOLUTION, într-un mod unic, combinaţie perfect integrată de modelare a solidului, modelare de suprafaţă, modelare triunghiulară, inginerie "revers" şi tehnici de decorare.

Delcam Render

Construirea unei imagini foto-reale se face prin punerea la dispoziţia designerilor a unei palete largi de texturi de suprafeţe şi tehnici de iluminare de studio profesional. Într-o clipă designerii pot avea o imagine generată inclusă intr-un mediu cu lumini şi umbre. Crearea virtuală de imagini de foarte bună calitate a produsului cu Delcam Render a devenit o necesitate a designului de produs.

Delcam Assembly

Modelarea asamblelor oferă designerilor sau echipelor de designeri posibilitatea de a crea modele virtuale complexe prin asamblarea tuturor componentelor modelului.

Delcam Drafting

Desenarea asociativă permite crearea unor desene tehnice detaliate direct de pe maşinare sau de pe modelul 3D. Delcam Drafting a fost dezvoltat pentru a oferi unelte complexe pentru desenare oferind suport pentru gruparea nivelelor, toleranţe de inginerie şi simboluri de maşinare.

» http://www.powershape.com/